Vejen frem

Alt det vi ikke gør

Mens vores vaner har en finger med i næsten alt hvad vi gør, betyder de faktisk endnu mere, for alt det vi ikke gør. 

For vaner får os til at gøre tingene på den samme, eller stort set den samme, måde hver gang. Hvis det er en god vane, er det ret praktisk, fordi det hjælper os med at gøre noget, vi alligevel skal have gjort. Hvis det er en dårlig vane, er det knapt så praktisk, fordi den får os til at fortsætte med noget, vi hellere ville være fri for.

Men uanset om vanen er god eller dårlig, er det sådan, at når vi altid gør tingene på den samme måde, går vi glip af en masse andre muligheder. Det er ikke enestående for vaner, det er bare sådan det er. Når man vælger noget, vælger man noget andet fra.

Problemet med vaner er, at det sker ubevidst. Vi vælger ikke selv at gøre tingene på den og den måde, vores vaner tager valget for os. Dermed vælger vi heller ikke selv, alle de andre muligheder fra. Vi bliver helt enkelt aldrig præsenteret for dem.

Hvis du altid spiser et æble i din formiddagspause, leder du efter det bedste æble, når du kigger ned i frugtkassen. Du ser ikke de pærer, bananer, clementiner, blommer, vindruer osv. du faktisk også har mulighed for at vælge i mellem. Din vane vælger et godt æble til dig og fravælger alt det andet. Det betyder måske ikke så meget, i det tilfælde. Man siger jo, at et æble om dagen holder doktoren væk.

Problemet er, at hver gang vores vaner gør noget for os, er der en masse andre muligheder, vi aldrig opdager at vi har.

Det kan sagtens være, at den måde vi gør det på er den bedste. Men det kan også være, at det ikke er.

Det kan være, at vanen stammer fra en anden tid, hvor det var den bedste måde. Men at der måske, måske ikke, er kommet nye muligheder siden.

Det kan også være, at man er vokset fra vanen, så man har nogle muligheder nu, man ikke havde dengang man fik den.

Eller det kan være, at det bare ikke var den bedste måde nogensinde. Men fordi det er blevet en vane, finder man aldrig ud af det. Man er ikke længere opmærksom, på andre muligheder.

Vanen vælger og ikke mindst vælger fra. Og det er en skam, for hvad nu hvis der er en anden bedre, lettere, sjovere eller mere interessant måde at gøre tingene på. Eller hvad nu, hvis man går og gør noget man slet ikke behøver at gøre længere.

En gang imellem, er man nødt til at sætte spørgsmålstegn ved sine vaner. Ikke nødvendigvis alle sine vaner, det ville blive uoverskueligt. Den største gevinst er nok heller ikke at hente i hvilken sko man binder først og hvordan.

Men hvad med de lidt større ting? Hvad man spiser, hvad man bruger aftenerne på, hvordan man omgås andre mennesker osv. Nogle gange kan man opdage en masse nye muligheder, bare ved at ændre en enkelt vane. Men for at få øje på dem, er at vi nødt til først at være opmærksomme på, at tingene kan være anderledes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *