Vejen frem

At sove eller ikke at sove…

Man skulle tro, at det med at sove ville være den letteste ting i verden. Når alt kommer til alt, er det jo noget vi har øvet os på hele livet. 

Men mange mennesker har faktisk svært ved det. Svært ved at falde i søvn, vågner mange gange i løbet af natten eller helt vildt tidligt om morgenen, eller det hele på en gang. 

Der kan være mange grunde til, at man ikke kan sove. Men ofte er det vel bekymringer om det ene, det andet og det tredje, der holder os vågne ud på de små timer. 

Men selv om bekymringerne kan være reelle nok, skal man huske på, at det næsten aldrig er de faktiske grunde, men tankerne omkring dem, der holder en vågen. Og at det uanset, er de færreste af vores problemer der kan løses fra sengen. Så ved at bruge natten på bekymring og spekulation opnår man kun, at man er for træt til at gøre noget, dagen efter, hvor der måske ellers ville være en reel mulighed for at løse dem. 

Ikke desto mindre kender vi alle sammen til det, når vi er stressede, eller når en af de større eller mindre kriser vi uundgåeligt møder på vores vej gennem livet, får os til at ligge og vride og vende os i en uendelighed eller ligge søvnløse og kigge op i loftet. 

For det meste forsvinder søvnløsheden heldigvis sammen med krisen. Men desværre ikke altid. Hos nogen, sætter det sig fast, og søvnløshed bliver en slags vane, et mønster. Og så bliver det svært, for så er det ikke noget man kan løse, ved at forsøge at stresse af, eller bearbejde, og løse de kriser man støder på.  

Man er på en måde, søvnløs uden grund. 

Ikke at det gør søvnløsheden mindre irriterende, nærmere tværtimod. 

Men hvad gør man så? Ja, vi ved jo allesammen, hvad der ikke virker. Nemlig det de fleste af os gør. Vi går i seng lukker øjnene og prøver på at sove. Med jævne mellemrum åbner vi det ene øje på klem, for at tjekke hvad vækkeuret viser og regne ud hvor lidt tid vi har tilbage at sove i. Seks timer, fem timer, fire… Jo kortere tid der er til vi skal op, jo mere intenst prøver vi på at sove, og jo mere vågne bliver vi. 

Det virker ikke. Og det er vel også lidt et paradoks, at prøve på at sove. 

Men noget skal man jo gøre, og trin et er at holde op med at prøve. Selvfølgeligt går man i seng for at sove. Men i erkendelse af, at man ikke kan tvinge sig selv til at falde i søvn, er man nødt til at gå i seng med intentionen om at sove, og så bare slappe af og lade det ske når det sker. 

Det næste logiske skridt ville være at tømme sit hoved for tanker. Der er sagt meget godt om det. Men det er bare svært at gøre, ikke mindst når man ligger i sin seng, og ikke har meget andet at tage sig til end at tænke. 

Så i stedet for at tømme sit sind, at holde op med at tænke, er det min erfaring, at det er langt lettere, at ændre sine tanker. At tænke på noget andet. Det er for eksempel det man gør, når man tæller får for at falde i søvn. Man afleder tankerne, ved at bruge dem til at tælle får. Samtidig holder man også op med at prøve på, at falde i søvn, fordi man “prøver” på, at tælle får i stedet. 

Og da får jo, for de fleste af os, bare er får, bliver det ret hurtigt kedeligt og man falder i søvn. 

Det er nok lidt farligt at lægge sig ud med et godt gammelt koncept, som det at tælle får jo er. Og har man gode erfaringer med det, er der ingen grund til at lave det om. 

Men min erfaring er, at det virker bedre, at gøre som en god gammeldags hypnotisør. 

Så næste gang du ligger søvnløs i sengen så prøv bare at slappe af. Du skal som sagt, ikke gøre noget for at falde i søvn. Bare slap af. Begynd så stille, roligt og med monoton stemme at sige til dig selv, eller bedre, for dig selv: Jeg slapper af, jeg slapper mere og mere af. Jeg bliver mere og mere søvnig. I morgen kl. syv, når jeg vågner, er jeg frisk og veludhvilet. Men her og nu, bliver jeg mere og mere søvnig, mere og mere afslappet, mine øjenlåg bliver tungere og tungere, jeg bliver mere og mere afslappet, min krop bliver tungere og tungere, jeg slapper mere og mere af. osv. osv. i en endeløs ring, indtil du falder i søvn. Gør ligesom du forestiller dig en hypnotisør ville gøre. 

De første gange vil det stadig tage tid at falde i søvn, men det gjorde det jo alligevel. Og tid har man jo nok af, når man ligger der. Tankerne der plejer at holde dig vågen, vil også forsøge at forstyrre dig i dit forehavende, men hvis du holder fast, vil de stille og roligt forstumme. 

Og husk, det fremmer ikke noget, at skele til vækkeuret, så glem alt om hvad klokken er. 

Med tiden bliver det lettere og lettere at falde i søvn. Og så behøver du ikke hele remsen længere, men kan nøjes med at gå i seng og slappe af for at falde i søvn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *