Vanehviskeren

Den værste dag

Så blev det den tredje mandag i januar, årets værste dag.

Det er ikke noget jeg har fundet på, at det er årets værste dag, det er noget man har undersøgt – ganske vist i England, men jeg er sikker på at det samme gælder herhjemme.

Mandag er i forvejen ikke den mest spændende dag. Weekenden er forbi, og man starter på en ny arbejdsuge. Hverdagen står for døren. 

Januar er lidt det samme; Det er som det nye års mandag. Bare lidt mere grå, kold og træls. Det er en evighed siden, at man har mærket sommervarmen. Julen med den adspredelse, der følger, er ovre, og det føles som om, der er endnu en evighed til forår.

Men det, der virkelig gør den tredje mandag i januar træls, er at de få penge, der var tilovers af lønnen, efter at jule overtrækket blev udlignet, er brugt. At alle nytårsforsætterne er faldet til jorden, og at det i det hele taget er ved at gå op for en, at alt det der skulle være anderledes i det nye år, ikke har ændret sig. Så det nye år sandsynligvis bliver nøjagtigt ligesom det gamle og som året før det og året før det.

Vi håbede ellers, som så mange gange før, at alle fortrædeligheder, dårlige vaner og så videre, ville forsvinde, når klokken slog tolv nytårsnat; at vores liv ville ændre sig drastisk til det bedre, med det sidste slag fra det store ur.

Men det gjorde det ikke. Hvorfor?

Det er ikke fordi, at vi er i tvivl om hvordan man holder op med at ryge, hvordan man taber sig, hvordan man siger fra, eller hvad man ellers havde tænkt sig at ændre i det nye år.

Det er ikke der, det går galt. Nej, det er det der med at få sig selv til at gøre de ting, vi godt ved skal gøres. Det er det, der er problemet.

Det er vanerne; de gamle vaner og overbevisninger. Det er dem vi skal til livs for at ændre noget, og de giver sig ikke uden videre.

At starte året med at smide cigaretterne i skraldespanden eller spænde løbeskoene på og løbe tyve kilometer, før du tager hjem og nyder et lækkert måltid bestående af broccoli og kildevand, er at vende tingene på hovedet. Det hjælper ikke at udsætte sig selv for lidelse og afsavn. Tværtimod. Jo mere vilje du sætter ind på at lægge stilen om, jo mere vil vanerne skubbe den anden vej.

Men hvad så?

For det første er du nødt til at acceptere, at vaner ikke kan overvindes med viljestyrke. Jo mere du prøver, jo mere fokuseret bliver du på det du ikke vil. Og fordi vaner trives ved opmærksomhed, gør det dem bare stærkere og stærkere.

For at ændre gamle vaner og overbevisninger, er du nødt til at acceptere, at tingene er som de er her og nu, og så begynde at fokusere på det du gerne vil i stedet. Forestil dig hvordan det vil være. Tro på det, forvent det, og ikke mindst, glæd dig til det. Jo mere opmærksomhed du giver den nye vane, jo mere vil den trives. Mens den gamle vane, ved manglen på opmærksomhed, lige så stille vil visne bort og gøre plads.

Det hjælper dig selvfølgeligt ikke i dag. Men det kan gøre tingene meget lettere fremover.

Her og nu, kan du så glæde dig over, at den værste dag snart er ovre for i år, og at det nu kun kan gå fremad.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *