Vejen frem

Vaner er alting, næsten

Det er de færreste af os, der er opmærksomme på, hvor meget vaner fylder i vores liv. Hvor mange ting vi bare gør igen og igen, helt automatisk og uden at tænke over det.

Det er forståeligt, at vi ikke er opmærksomme på det. Vaner er jo nærmest kendetegnede ved, at de ikke er noget vi tænker over. Man siger endda, at vaner er usynlige, for vi aner ikke at vi har dem. 

Det gælder selvfølgeligt ikke alle vaner. Nogle er ret åbenlyse, både for os selv, men også, og nok ikke mindst, for andre. 

Vaner er, stort set alt hvad vi tænker, siger og gør. Næsten alt hvad vi tænker, siger og gør, er ting vi har tænkt, sagt og gjort før. Og som vi kommer til at tænke, sige og gøre igen, og igen, og igen…

Prøv engang at spørge dig selv, hvor meget du har gjort i dag, som du ikke gjorde i går og i forgårs og dagen før. Lige nøjagtigt! Der er ikke meget nyt der.

Og hvis du er som vi er flest, vil det nye du gør på en given dag, være et sted mellem nul og femten procent, i forhold til det du gør hver dag. Det betyder, at du kører på autopilot mellem femogfirs og hundrede procent af tiden.

Det kan lyde voldsomt, og et billede af et hamsterhjul sniger sig ind i kanten af vores bevidsthed. Men det er ikke helt så slemt, som det lyder. For mange af de ting vi gør automatisk, er jo ting, der skal gøres. Og som skal gøres igen og igen. Og så er det bare en fordel at de bliver til vaner.

I de tilfælde kan vi så kalde dem gode vaner.

De gode vaner er ikke bare gode, de er uundværlige. Vi ville ikke kunne nå en brøkdel af det vi gør, hvis ikke vi havde dem. De hjælper os med, at komme op om morgenen, børste tænder, tage tøj på, cykle, lave frikadeller og meget, meget mere.

De gør det også muligt for os, at gøre flere ting på en gang. Man kan for eksempel køre bil, mens man synger med på musikken og tænker over hvad man skal lave til aftensmad. Hvis du kan huske, hvordan det var at tage kørekort, vil du nok holde med mig i, at vaner kan være en stor hjælp.

Vaner hjælper også når vi er sammen med andre mennesker. Vi smiler, siger tak, værsgo, og meget andet. Og ikke mindst, gør vi det på de rigtige tidspunkter.

Hvis det ikke var for vaner, ville vi starte fra bar bund hver gang vi skulle gøre et eller andet.

Men gode vaner er en ting. Desværre er der også en del af det vi gør automatisk, vi ikke er så glade for. Det er så det vi kalder, dårlige vaner. De dårlige vaner, er noget vi faktisk helst ville være fri for. Men som alligevel er blevet vaner.

Dårlige vaner er for eksempel, når vi spiser for meget, bevæger os for lidt, ryger, bider negle, piller næse, udsætter ting, skælder ud osv. osv. Du kan nok selv finde på flere.

Det der gør dårlige vaner dårlige, er at de holder os fast i noget, der i bedste fald er generende, og i værste fald er direkte skadeligt for os.

Hvis der er nogle af vores vaner vi er opmærksomme på i det daglige, er det de dårlige. Simpelthen fordi de er mest irriterende. De gode vaner gør jo ikke meget væsen af sig, nærmere tværtimod.

Derfor tænker vi nok mest på vaner som noget dårligt. Noget vi skal kæmpe imod med næb og klør.

Men hele ideen med vaner, er at de skal gøre livet lettere, og hvis vi, i stedet for at bekæmpe de dårlige vaner, prøver at få så mange gode vaner som muligt, vil det hele blive lettere.

Prøv at forestille dig hvor anderledes en dag ville være, hvis du kun havde gode vaner. Vaner der helt automatisk, fik dig til at gøre alt det rigtige, altså det du helst ville, i enhver situation.

Jeg siger ikke, at det er let at opnå, men det er da et mål der er værd at stræbe efter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *