Vejen frem

Nye vaner tager tid

“All habits of mind and body are formed by repetition of a thought or action and the majority of our habits have been formed involuntarily; but it is surprising how many useful habits can be formed if one will only study his requirements and proceed voluntarily to develop the desired habits”.

Ordene er skrevet af Herbert Parkyns, og står i hans bog: “Suggestion, what it is and how to use it for health, happiness and success”, fra 1904.

Man har kendt til muligheden for selv, at forme sine vaner i mere end hundrede år. Og sandsynligvis langt mere, end hundrede år.

Alligevel går vi stadig og slås med forskellige dårlige vaner, der er alt lige fra små-irriterende til direkte livstruende. Hvorfor ? 

Vi ved jo faktisk godt, at vaner formes af gentagne tanker eller handlinger. På den måde er ideen ikke ny for os. Vi har nok også opdaget, at det betyder noget hvor meget følelse der er forbundet med de tanker og handlinger. At en ting der optager os meget, eller i det hele taget fylder meget for os, på godt og ondt, bliver en vane eller en overbevisning hurtigere end noget der er ligegyldigt for os.

Vi ved det, for det er noget vi allesammen, uundgåeligt, har erfaret på vores vej gennem livet. Og når vi ved det, ved vi faktisk alt hvad vi behøver at vide for, at komme af med de dårlige vaner, vi ellers går og slås med.

Alligevel er det meget få mennesker der har gavn af at vide det. Meget få der bruger den viden til at ændre de ting de gerne vil ændre. Og det bringer os tilbage til, hvorfor ?

Der er ingen tvivl om, at den vigtigste grund er, at nye vaner tager tid. Afhængig af, hvor meget ændringen betyder for en, og hvor meget man tror på, at det er muligt, at ændre en vane, kan det tage op til flere uger, at forme en ny vane. Og det er en øvelse i tålmodighed. For i al den tid er det troen på, at det vil lykkes, der skal holde os på sporet. Det første stykke tid, mærker man overhovedet ingen forskel. Selv når der begynder at ske noget, sker det med meget små skridt, og det er ofte to skridt frem og et tilbage.

Og det er nu engang sådan, at når man har prøvet noget længe nok, og man ikke får det ventede resultat, eller bare noget der ligner, så holder man helt naturligt op med at prøve.

Så selv om det kan lyde banalt, er den vigtigste grund til, at vi går og slås med dårlige vaner, at vi opgiver før vi opdager at det egentligt ikke er så vanskeligt at komme af med dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *