Q&A

Kan man slippe af med vaner man har haft for evigt ?

Det er som om, at vaner, selv om de bliver stærkere og stærkere, jo længere man har haft dem, holder op med at blive stærkere, når de når et vist niveau. Og de bliver aldrig stærkere, end man kan slippe af med dem igen. Og det er jo heldigt, for hvis de bare fortsatte med at blive stærkere, ville vi med årene blive fanget i vores vaner, og bare kunne se til mens de kører løbet.

Kan alle vaner ændres ?

Da alle vaner i princippet er den samme “tilstand” bare med forskelligt udtryk, vil det være muligt at ændre vanen uanset hvad en består i. Ligesom det også, stort set, er det samme der skal til for at gøre det.

Hvor lang tid tager det, at forme en ny vane ?

Det er svært, at give et enkelt svar på hvor lang tid det tager at forme en vane. Svært fordi det afhænger af, hvor vigtigt det er for dig, at få den nye vane, og hvor meget opmærksomhed du giver det du gerne vil. Det er følelser, altså hvor gerne du vil det du vil, og eksponering, altså hvor meget du fokuserer på det du vil, der afgør hvor hurtigt en vane dannes, med følelser som den klart dominerende faktor. Som udgangspunkt skal du regne med, at der går 3-4 uger for du rigtigt mærker en forskel. Men der vil være små tegn på forandringen væsentligt før.